Единствената българска компания еднорог Payhawk обяви почивен ден за служителите си

...
Единствената българска компания еднорог Payhawk обяви почивен ден за служителите си
Коментари Харесай

Основателят на еднорога Payhawk с тежки критики към управлението на ГЕРБ -

Единствената българска компания еднорог Payhawk разгласи почивен ден за чиновниците си през днешния ден и тази вечер ще се включи в митинга в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков пред Народното събрание. Това стана ясно от обява във фейсбук на един от създателите на сдружението Христо Борисов.

" Еднорози " се назовават започващите компании, чиято пазарна стойност доближи над 1 милиард $.

Вчера триумфът на Payhawk стана мотив за спор сред министъра на нововъведенията Даниел Лорер и Радомир Чолаков от ГЕРБ. Двамата се скараха по въпроса за това дали е бил вероятен български еднорог по време на ръководството на  партията на Бойко Борисов.

Герберът Чолаков разкритикува  Лорер за думите му, че част от признаците за смяна в икономическата обстановка в България е фактът, че се появи първият български " еднорог ". Според него компанията е записана през 2018 година, когато на власт бе третото държавно управление на ГЕРБ.

" Никой не им е пречил, момчетата са работили, правили са програмен продукт, развивали са се и сега тяхната стойност е 1 милиарда $. Този милиард си е техен, страната няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им ", разгласи Чолаков.

Основателите на Payhawk са Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов.

Ето какво написа късно нощес в обществената мрежа Христо Борисов във връзка парламентарния спор, в който бе намесено името на сдружението:

Утре в Payhawk ще е неработен ден.

Днес от трибуната на националното заседание Радомир Чолаков от ГЕРБ сподели, че компанията е основана през 2018-та по времето на тяхното ръководство и можело да се случват компании на стойност $1 милиарда без никой да им пречи. Но не знае, че:

Чакахме с месеци през 2018-та, с цел да има търговски указател и да получим първата инвестиция.

Над 60 вложителя отказваха да влагат в започваща компания от България, тъй като не имаха вяра, че сме способни да създадем сполучлива компания на пазарен принцип.

15 дни преди да банкрутираме през 2019-та успяхме да притеглим един от най-успешните вложители в Европа, който учтиво ни изясни, че би трябвало да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се съблюдават, другояче няма да влагат.

Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, тъй като сме от България.

550 млн. лв. вложения не са в българската банкова система, тъй като тук банки банкрутират и осъдени няма.

Но все пак:

Върнахме десетки хора назад в България, с цел да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, с цел да работят тук.

Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи.

Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е основана тук.

Всеки нов чиновник от чужбина прекарва 2 седмици образование в България. Цялата компания се събира два пъти на българското черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг.

Вече вложители от целия свят идват на крайник в България, тъй като знаят, че в България се работи крепко и нововъведения се случват макар средата.

Утре ще съм на площада, тъй като политиците прекрачват всевъзможни морални граници. Да се приказва с ненавист, неприязън, цинизъм е прийом от едно друго време, само че не и през днешния ден. Не и в моята България.

P.S. Уважаеми депутат господин Чолаков, не сме ги ”спечелили ”, а сме ги изработили тези пари.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР